Tu si Cosmosul.


Universul este format din substanta, energie si timp avand varsta de 13,73 miliarde ani (plus sau minus 120 milioane ani). Acesta presupune tot ceea ce vedem in jurul nostru plus ceea ce poate fi descoperit, fiind infinit in spatiu, dar finit in timp. Cel mai vechi eveniment cosmic observat vreodata este reprezentat de o explozie gigantica a unei stele in urma cu 13, 7 miliarde de ani ce a iluminat pentru prima data Cosmosul despre care se crede ca pana atunci era cufundat in bezna.

O gaura neagra este un fenomen astronomic existent in Univers, inconjurat de o suprafata limitata in care campul gravitational este atat de  puternic incat nici radiatiile electromagnetice ( mai sunt numite unde electromagnetice reprezentand fenomene fizice ce constau dintr-un camp electric si unul magnetic ce impart acelasi spatiu si care se genereaza unul pe celalat pe masura ce se genereaza) nu pot parasi gaura neagra dupa ce au trecut de suprafata acesteia. Formarea unei gauri negre este desemnata de epuizarea combustibilului al unei stele de cateva ori mai mare decat Soarele. Aceasta stea intra in colaps provocand o explozie denumita supernova. Miezul ramane compact, particulele din interior zdrobindu-se constant din cauza gravitatii pana cand ramane doar o gaura neagra.

In continuare vizionati documentarele.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Tu si Cosmosul.&8221;

  1. Foarte bun articolul. E mai bine decat sa scri despre dragoni si stari de spirit care oricum se schimba de la o zi la alta. Universul e vesnic … sau nu :P S-ar putea sa se contracte si la un moment dat sa revina din nou la starea sa originara de unde a plecat Big Bang-ul.

  2. E genul de subiect absolut fascinant (despre care am scris la rândul meu, tot pe baza unor documentare) care te face să-ți pui mii și mii de noi întrebări, dar mai ales, te face să te simți minuscul, neînsemnat, un vârf de ac sau poate nici măcar atât, în această adunătură de materie la nivel macro. Multe fenomene se explică însă la nivel super microscopic (desi e cam impropriu spus) prin teoria string-urilor, sau a corzilor, mici entități de energie vibrantă care prin acumulare se materializează formând palpabilul, protonii, neutronii, electronii, într-un cuvânt întregul atom. Desigur, faptul e dovedit doar teoretic, fiind absolut imposibil de vizualizat corzile. Fascinatia te poate face să mergi si mai departe prin asociere, iar rezultatul final e unul singur: tot ce ne înconjoara este ca o simfonie nemaipomenita, aflata in stare de echilibru perfect, formand legi (legate de gravitație, energie de tot felul si propagarea ei, miscare, si bineinteles de la miscare la viata e doar un mic pas). Însă la urma urmei, ceea ce îl face pe om să fie interesat de așa ceva este simpla regăsire și înțelegere a sinelui: de unde venim și poate cel mai important, unde ne îndreptăm?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s