Enemy at the gates


Film bazat pe batalia dintre cel de Al Treilea Reich Hitlerist (Al Treilea Imperiu sinonim cu Germania Nazista) si Uniunea Sovietica, mai precis ecranizarea prezentand batalia de la Stalingrad ( azi denumit Volgograd, oras aflat in sudul Rusiei) considerata cea mai mare lupta din istoria omenirii.

Pe 22 iunie 1941, Germania si aliatii sai invadeaza Uniunea Sovietica. Dupa ce sunt respinsi de la portile Moscovei, acestia calculeaza ca un atac in sudul Rusiei ar asigura controlul asupra zonei cu petrol din zona Caucaziana si asupra raului Volga, o cale foarte importanta de transport pentru sovietici.

Pe 23 august 1942, germanii efectueaza un bombardament aerian amplu ce provoaca un incendiu devastator in Stalingrad. Lupta din oras a fost nemiloasa si disperata. Stalin a dat ordine ca toti militarii ce se retrageau din lupta fara ordin sa fie executati imediat, „Nici un pas inapoi!” devenind lozinca sovieticilor.

Artileria sovietica a tinut sub foc continuu pozitiile germane, utilizand cu succes ruinele rezultate in urma bombardamentelor in oras pentru luptele de aparare. Lunetistii sovietici provocau mari pierderi in randul nemtilor; printre cei mai buni lunetisti se numara : „Zikan” 224 germani ucisi pana in 20 noiembrie 1942 si Vassili Grigorievici Zaitsev cu 149 de reusite. 90 mii militari germani ( 6 mii dintre acestia au supravietuit detentiei din Uniunea Sovietica si s-au intors acasa ) au fost luati prizionieri si executati, iar printre acestia se aflau si 22 de generali.

Batalia de la Stalingrad a durat 199 de zile cu pierderi de : 400 mii germani, 200 mii romani, 130 mii italieni si 120 mii unguri, mai mult de 40 mii de civili sovietici au murit in oras si in suburbii iar cei ucisi din zonele raionului inconjurator nu au putut fii estimati.

Cea mai buna scena din „Enemy at the gates”  mi s-a parut cea in care soldatul Vassili G. Zaitsev intalneste comisarul politic alaturi de care va impartasi sentimentul de prietenie in timpuri atat de ostile precum cele alui de al Doilea Razboi Mondial ( limitandu-ne la Razboiul Sovieto- German).  Comisarul inspaimantat, reuseaste sa isi salveze viata ascunzand-se printre cadavre, avand noroc sa nu fie la randul lui impuscat cand nemtii sesizeaza pe cineva in viata in locul in care acesta cauta un strop de siguranta in speranta salvarii propriei vieti.  Indreapta arma spre nemti, dar este intrerupt de istetimea lui Vassili. Cei doi asteapta impreuna pret de cateva secunde, apoi comisarul intreaba: „Soldat, sti sa folosesti arma? ” la care militarul raspunde cu sinceritate : „Da, putin.” Comisarul ii inmaneaza arma si ramane fara cuvinte la modul de executie constientizand  ca Vassili ar putea fii un excelent lunetist ceea ce va deveni datorita isusintei sale fizice si puterii psihice extraordinare de care a dat dovada acest ” vanator de lupi”. Vizionare placuta pentru ca merita.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Enemy at the gates&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s