3 august 1914


In timpul  Razboiului Natiunilor sau Primului Razboi Mondial in data de 3 august 1914  Germania declara razboi Frantei.

Puterile Antantei create in 1904- 1893- 1907  sunt Franta, Imperiul Rus si Imperiul Britanic, Italia  si Statele Unite ale Americii.  Multe alte tari au intrat in razboi de partea aliatilor.

Pe de alta parte  in anii 1879-1882  Germania,  Austro-Ungaria si Italia constituie Tripla Alianta. In vederea recuperarii regiunilor Tretino, Istria si Dalmatia  Italia intra in Antanta semnand Pactul de la Londra, aceasta declarand razboi Austro-Ungariei in mai 1915 , iar peste 15 luni declarand razboi Germaniei.

In august 1914, Germania invadeaza Belgia cu scopul de a ataca Franta prin cea mai usoara cale. Armata belgiana,  sub conducerea personala a lui Albert I, a luptat in Flandra de Vest si Franta pe toata durata razboiului. In conformitate cu Tratatul de la Versailles de dupa razboi, Belgia a primit posturi de importanta strategica. (In cel de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a atacat si a ocupat Belgia  in 1940.)

Planul Germaniei pentru razboi (numit Planul Schlieffen) consta dintr-un atac rapid si distructiv contra Frantei, astfel incat Germania sa-si poata transfera fortele pe frontul de est, contra Rusiei (care se mobiliza mai lent).

In loc de o invazie directa a Frantei dinspre est, strategii germani considerau ca era mai prudent sa atace Franta dinspre nord. Pentru a proceda astfel, armata germana trebuia sa treaca prin Belgia. Germania a cerut dreptul de trecere de la guvernul Belgiei, cu promisiunea ca vor trata Belgia ca pe un aliat al Germaniei. Cand Belgia a refuzat propunerea, Germania a invadat-o.  Nemtii au luptat cu indarjire, iar la sfarsitul razboiului stapaneau teritorii straine

Armata germana a intalnit rezistenta la forturile de langa orasul belgian Ličge, cu toate ca elementele principale ale armatei continuau sa se miste rapid inspre Franta. Marea Britanie a trimis un contingent numit British Expeditionary Force in ajutorul Frantei, care a mers direct inspre Belgia. Primul soldat al Imperiului Britanic, care a fost ucis in razboi, a fost John Parr, pe data de 21 august, 1914 langa Mons. Initial, germanii s-au bucurat de un mare succes in Batalia Frontierelor (14-24 august 1914).  Intre Germania si Austro- Ungaria existau probleme de comunicare deoarece Germania promise a-si sustine aliatul in invazia Serbiei facandu-i pe austro-ungari sa inteleaga  ca le va apara partea de nord impotriva  Rusiei, insa nemtii planificasera ca austro-ungarii sa  isi concentreze fortele contra Rusiei, astfel incat Germania sa poata lupta pe frontul de vest contra Frantei.

Intarzierile cauzate de rezistenta fortelor belgiene, franceze, si britanice, mobilizarea neasteptat de rapida a Rusiei, si obiectivele lor prea ambitioase, au dejucat planurile germane.  S-au intensificat problemele miscarii lente ale fortelor germane si astfel aveau cale libera Franta si Imperiul Britanic  sa opreasca avansarea fortelor germane inspre Paris la Prima Batalie de la Marne in septembrie 1914. Astfel, Antanta a fortat Puterile Centrale sa se lupte pe doua fronturi.

Armata germana s-a luptat pana ce a obtinut o pozitie defensiva favorabila in Franta si a eliminat din razboi cu 230.000 mai multi soldaţi francezi si britanici decat a pierdut ea insasi, in lunile august si septembrie. In aprilie 1915, germanii au utilizat pentru prima oara arme chimice, deschizand o bresa de sase kilometri in liniile aliatilor, cand soldatii francezi s-au retras. Aceasta bresa a fost acoperita de soldatii canadieni la Ypres. Nici unul din oponenti nu a fost capabil sa initieze un atac hotarator, cu toate ca actiunea germana la Verdun in 1916, si esecul Antantei la Somme in vara anului 1916 aproape au distrus armata franceza. La 31 octombrie 19198 Germania a cerut un armistitiu care a intrat in vigoare in data de 11 noiembrie 1918.

Intre 12 ianuarie – 28 iunie 1919 are loc la Paris – Conferinta de pace – urmata de principiul – reconstructia Europei .

Razboiul s-a soldat cu  pierderi materiale si victime omenesti: 10 milioane  morti şi 20 milioane raniti. S-au prabusit trei dintre cele mai mari monarhii: tarista, habsburgica si a Hohenzollernilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s